Lopen mijn kinderen een risico op mijn aandoening?

11-05-17

Wanneer een bijnierziekte wordt vastgesteld volgen al spoedig een scala aan onduidelijkheden en een situatie van onzekerheid met veel vragen. Welke onderzoeken moet ik ondergaan? Kan ik genezen? Is het kwaadaardig? Moet ik worden geopereerd? Kan ik met medicijnen worden behandeld? Voel ik mij daarna weer helemaal gezond? Et cetera.
Je partner, kinderen, familie en vrienden delen tot op zekere hoogte mee in deze onzekerheden. Een aspect dat misschien in de ‘acute fase’ niet direct in je op komt maar later wel degelijk relevant kan worden is de eventuele overerfbaarheid van je aandoening.

Patiënten en hun naasten die ik ontmoet in de spreekkamer hebben begrijpelijkerwijs vaak vragen over dit onderwerp. Kan ik worden getest op erfelijkheid? Lopen mijn kinderen kans dezelfde aandoening te krijgen? Kunnen zij hierop worden onderzocht? Kan mijn aandoening toch erfelijk zijn ondanks dat het niet in de familie voor komt? De antwoorden op deze vragen zijn natuurlijk sterk afhankelijk van het type bijnieraandoening en individuele omstandigheden.

Lees verder

(bijgewerkt: 11-05-2017)
« terug