Officiele benaming

Over het gebruik van de officiële namen voor de aandoeningen.

Alleen bij primaire bijnierschorsinsufficiëntie is er officieel sprake van de ziekte van Addison. Dat is als de bijnierschors zelf de oorzaak is voor de onvoldoende aanmaak van bijnierschorshormonen (steroïden).
Bij Addison vallen daarom alle steroïden van de bijnierschors uit en niet alleen het hormoon cortisol. Wanneer de oorzaak van het falen buiten de bijnier ligt, dient men te spreken van secundaire of tertiaire bijnierschorsinsufficiëntie.

Bij secundaire bijnierschorsinsufficiëntie wordt de bijnierschors onvoldoende (of niet) gestimuleerd tot het aanmaken van cortisol (door gebrek aan ACTH). Dit is vaak het geval bij behandelde Cushing. De andere corticosteroïden worden nog wel gemaakt in de bijnierschors.

Bij tertiaire bijnierschorsinsufficiëntie ligt de oorzaak van de falende bijnierschors in het (langdurig) gebruik van corticosteroïden. (Bijvoorbeeld bij met corticosteroïd behandelde reuma of COPD/astma).

Samenvattend:
Bij primaire bijnierschorsinsufficiëntie ligt de oorzaak in de bijnier zelf.
Bij de secundaire vorm ligt de oorzaak buiten de bijnier, maar wel in het lichaam.
Bij de tertiaire vorm ligt de oorzaak vaak buiten het lichaam (t.g.v. medicatie).

Omdat het woord bijnierschorsinsufficiëntie erg lang is, kiest men nogal eens voor het woord Addison. Vandaar dat er benamingen als primaire Addison, secundaire Addison en tertiaire Addison circuleren. Iedereen begrijpt wat er bedoeld wordt, maar strikt medisch gezien is dit onjuist.

 terug

(bijgewerkt: 19-04-2010)

Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net FoundationWij voldoen aan de HON- code, die staat voor betrouwbare informatie over gezondheid:
Controleer hier.