Cyclische Cushing

In hele zeldzame gevallen is er buiten de hypofyse om een tumor die ACTH produceert. Soms heeft iemand (alle) verschijnselen die bij Cushing horen, maar blijkt het cortisolgehalte in het bloed niet of niet steeds verhoogd te zijn. Dan is er dus geen overeenstemming tussen de lichamelijke en psychische symptomen en de biochemische uitslagen (laboratoriumgegevens van bloed en urineonderzoek). Het blijkt dat bij sommige patiënten een periode van een te hoog cortisolgehalte wordt afgewisseld met perioden van normale of zelfs te lage cortisoluitscheiding. De cortisoluitscheiding is dan cyclisch verhoogd. Om van cyclische Cushing te spreken moet er sprake zijn van ten minste 3 pieken en 2 dalen van de cortisolspiegel. Deze pieken en dalen kunnen in een tijdsbeloop voorkomen variërend van 12 uur tot 85 dagen of zelfs langer.

Het is duidelijk dat de diagnose pas over een langere periode gesteld kan worden en dat gericht gezocht moet worden naar een cyclisch verhoogd cortisolgehalte.

klik hier om terug te gaan

(bijgewerkt  op 27-6-2012)

Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net FoundationWij voldoen aan de HON- code, die staat voor betrouwbare informatie over gezondheid:
Controleer hier.