Diagnostiek bij Cushing

Naar aanleiding van de klachten en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek kan er door de arts een verdenking ontstaan op het syndroom van Cushing. In eerste instantie is dat:

  • het verzamelen van 24 uurs-urine om daarin de uitscheiding van cortisol te meten, als maat voor de cortisolproductie.
  • het bepalen van de cortisolconcentratie in het speeksel om 23.00 u ’s avonds. Normaal zal deze concentratie zeer laag zijn, maar bij het syndroom van Cushing zal deze waarde meestal verhoogd zijn.
  • Dexamethason remmingstest. Om 23.00 u  neemt de patiënt 1 mg dexamethason (een kunstmatig cortisolachtig hormoon) in. De volgende ochtend zal het cortisolgehalte bij gezonde personen nauwelijks meetbaar zijn, dit in tegenstelling tot bij het syndroom van Cushing. 

Wanneer er sprake is van een verhoogde cortisolproduktie zal de arts aanvullende onderzoeken willen laten doen om de oorzaak te achterhalen. Dus om te onderzoeken of de verhoogde cortisolspiegel het gevolg is van een te sterke aansturing van de bijnierschors (cortisolspiegel in het bloed verhoogd en verhoogd ACTH) of dat de oorzaak in de bijnierschors zelf ligt (cortisolspiegel in het bloed verhoogd en ACTH-spiegel in het bloed verlaagd). Dit onderzoek gebeurt meestal tijdens een korte opname.

De volgende onderzoeken worden vaak gedaan: 

  • het meten van bloedspiegels cortisol en ACTH voor en na het inspuiten van de stof CRH (CRH test).
  • het meten van bloedspiegels cortisol en ACTH voor en na het inspuiten van de stof dexamethason (Lange dexamethasontest)  
  • Pas als uit deze bloed- en urineonderzoeken duidelijk is waar de oorzaak van het syndroom van Cushing zich bevindt, zal een scan gemaakt worden om dit te bevestigen. Afhankelijk van de onderzoeksuitslagen zal dit een MRI scan zijn van de hypofyse, of een CT scan van de bijnieren, of juist van een ander deel van het lichaam. 
  • Soms bestaat een sterk vermoeden dat er sprake is van een hypofysetumor (dus de ziekte van Cushing), maar kan een MRI scan van de hypofyse de onderzoeksuitslagen niet bevestigen. In dat geval zal worden besloten een katheterisatie via de lies te verrichten, waarbij bloed wordt afgenomen uit de bloedvaten rondom de hypofyse, om op die manier het bewijs te krijgen dat de oorzaak toch daar gelegen is.

klik hier om terug te gaan

(bijgewerkt 27-6-2012)
Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net FoundationWij voldoen aan de HON- code, die staat voor betrouwbare informatie over gezondheid:
Controleer hier.