Ectopische Cushing

Soms is er geen sprake van een adenoom in de bijnier of de hypofyse, maar bevindt zich elders in het lichaam een tumor die te veel ACTH maakt. Dit komt slechts zelden voor en is een ernstige vorm van Cushing. De tumor bevindt zich vaak bij de longen.

Behandeling Ectopische Cushing:

Deze tumoren zijn meestal goedaardig doch kunnen soms ook kwaadaardig zijn. Deze kunnen in het hele lichaam voorkomen, doch bevinden zich veelal  in de thymus (zwezerik), of in of rondom de longen of de darmen. Het vinden hiervan kan heel moeilijk zijn. In meer dan de helft van de gevallen kan de tumor gevonden worden met een combinatie van scans, waarna operatieve verwijdering meestal volgt. Als er niets gevonden wordt, worden de onderzoeken regelmatig herhaald, totdat er wel iets zichtbaar is. Hoe een eventuele operatie wordt gedaan is natuurlijk afhankelijk van de aard van het gezwel en waar deze zich in het lichaam bevindt.

klik hier om terug te gaan

 (bijgewerkt 27-6-2012)

Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net FoundationWij voldoen aan de HON- code, die staat voor betrouwbare informatie over gezondheid:
Controleer hier.