Ziekte van Cushing

Hierbij is meestal een goedaardig gezwel (adenoom) in de hypofyse, dat teveel ACTH produceert. Dit ACTH stimuleert de bijnier tot het maken van te veel cortisol. Deze vorm komt het meeste voor.

Behandeling van de Ziekte van Cushing:

Door het operatief verwijderen van de tumor van de hypofyse via de neus. Dit doen een neurochirurg en een KNO-arts samen. Na de operatie worden tijdelijk cortisol tabletjes (hydrocortison) geslikt, omdat de normale aansturing van de bijnieren is uitgevallen door de voorafgaande langdurige hoge cortisolspiegels. De kans bestaat dat na een succesvolle operatie iemand levenslang afhankelijk is van hydrocortison. Zelden is de hypofyse dusdanig beschadigd dat deze helemaal of gedeeltelijk niet meer werkt (hypofysedeficiëntie), dan is men volledig afhankelijk van substitutie (aanvulling met medicijnen) van de hormonen die niet meer worden aangemaakt of -aangestuurd.
Indien de operatie niet succesvol is, zal aanvullende bestraling van de hypofyse plaatsvinden. Deze behandeling is in de meeste gevallen succesvol binnen 3 tot 12 maanden.
In zeldzame gevallen lukt het niet om met operatie en bestraling van de hypofyse, de ziekte van Cushing onder controle te krijgen. In die gevallen wordt operatieve verwijdering van beide bijnieren geadviseerd.

klik hier om terug te gaan

(bijgewerkt op 27-6-2012)

Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net FoundationWij voldoen aan de HON- code, die staat voor betrouwbare informatie over gezondheid:
Controleer hier.